Sağlık Bakanlığı Sağlık Bilimleri Üniversitesi Trabzon Kanuni Eğitim Araştırma Hastanesi

Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü

Onkoloji Cerrahisi Doktorumuz Göreve Başlamıştır...

Güncelleme Tarihi: 05/02/2018

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Trabzon Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Cerrahi Onkoloji Polikliniği hizmete açıldı. İlgili poliklinikte Cerrahi Onkoloji Uzmanı Op.Dr.Mesut YUR, 2017 Ekim ayı itibarıyla hizmet vermeye başladı.

Cerrahi Onkoloji polikliniğinde yemek borusu kanseri, mide kanseri, pankreas kanseri, karaciğer kanseri, kolon kanseri, rektum kanseri, karın içi kanser metastazları (tutulumları), troid (guatr) kanseri, böbrek üstü bezi kanseri, meme kanseri gibi daha birçok kanser türü ilgili sağlık problemleri cerrahi uzmanımız tarafından teşhis edilmekte ve cerrahi tedavisi uygulanabilmektedir.

Cerrahi Onkoloji, genel cerrahinin içerisinde uzmanlaşmış özel bir alandır. Cerrahi Onkoloji Bilim Dalı; tümör/kanser cerrahisi ile uğraşır. Cerrahi Onkoloji Uzmanı hekimler, bu konuda en az 2 yıl ihtisas (kanser cerrahisi eğitimi) yapmış, yan dal uzmanı genel cerrahi uzmanı hekimlerdir. Kanser tekrarlayabilen, yayılabilen bir hastalıktır. Kanserin bilinen en eski tedavisi cerrahi, yani ameliyattır. Cerrahi Onkolojinin görevi kanser taraması yapmak, tanısını erken koymak, tedavisini eksiksiz yapmak, kanser hastalarını doğru bir şekilde takip etmektir. Kanser cerrahı Mide, ince-kalın barsak, meme, tiroid, karaciğer, pankreas ve safra yolu kanserlerinin ameliyatlarını yapmaktadır. Cerrahi Onkoloji ameliyatları açık yöntemle yapılabildiği gibi kapalı (laparoskopik) yöntemlerle de yapılabilmektedir. Kanser cerrahisi, sadece hastalığın teşhisinden sonra kanserli dokuyu çıkarılması değildir. Uygun kemoterapi ya da radyoterapi ile birlikte her hastaya özel, hastanın kanser cerrahisinden sonra yaşam kalitesini de en üst düzeyde tutabilecek şekilde uygun ameliyatı planlamaktır.

İlerlemiş kanserleri olan hastalarda hastaya hem psikolojik hem de fiziksel olarak  daha rahat bir yaşam sağlama amacıyla öncelikle hastanın cerrahiden yararlanma derecesini belirlenir. Gerekirse cerrahi öncesi uygun medikal tedaviler ile kanserli hücrelerin küçültülmeleri, ardından cerrahinin uygulanması hastada kanserin tekrarlama olasılığını azaltabilir, ayrıca daha az doku çıkartılması şeklinde bir fayda sağlayabilir.

Kanser cerrahisinde erken tanı, tedavi ve yaşam kalitesinin artırılması amacıyla tıbbın, radyoloji, nükleer tıp, cerrahi onkoloji, tıbbi onkoloji ve radyasyon onkolojisi birimleri işbirliği içinde harekat ederler.

Kanserle ilgili büyük ve ileri ameliyatlar genellikle onkolojik cerrahide uygulanmaktadır. Cerrahi onkolojide kolorektal cerrahi, karaciğer cerrahisi, pankreas cerrahisi, mide cerrahisi, tiroid cerrahisi, yumuşak doku cerrahisi, malign melanomla ilgili cerrahi onkolojinin temel konularıdır. Kanser cerrahı, hem erken kanserlerin yakalanmasıyla ilgili yukarda zikredilen kategorilerle ilgilenir, hem de ilerlemiş olan kanserlerin cerrahi tedavisini tamamlar.

Trabzon ve civarındaki hastalarımız hastanemizin ilgili polikliniğine müracaat ettiklerinde bu hizmetten faydalanacaklardır. Bugün itibarı ile bölgemizde bu branşta hekim sadece hastanemizde istihdam edilmiştir.